De rechtsbescherming moet ook bij het beproeven zijn geborgd. Er wordt mij, als ik gesprekken voer in de regio’s, heel vaak gevraagd hoe de proeftuinen dat doen.
De rechtsbescherming moet ook bij het beproeven zijn geborgd. Er wordt mij, als ik gesprekken voer in de regio’s, heel vaak gevraagd hoe de proeftuinen dat doen.
De RSJ en RVS bevelen aan om een scherpe overgang te maken tussen vrijwillige en gedwongen hulpverlening, zonder vormen er tussenin, zodat het voor ouders duidelijk is waar zij staan. De raden bevelen aan om de term ‘intensieve vrijwillige hulp’ te gebruiken. Dit definiëren zij als volgt: ‘een...
In de proeftuinen van het Toekomstscenario wordt op een andere manier samengewerkt: mét het gezin in plaats van óver het gezin.
Tijdens onze contacten met verschillende regio’s die graag aan de slag willen met het Toekomstscenario krijgen we vaak de vraag: op welke doelgroep richten de proeftuinen zich? Dat verschilt per proeftuin en ook per regio waar gewerkt wordt met een gezinsgerichte aanpak.
In het Toekomstscenario pleiten we voor de inzet van ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen hebben een belangrijke brugfunctie tussen systeem- en leefwereld, theorie en praktijk, hulpverlening en (cliënt)systeem.
Onze professionals vragen of zij ook punten kunnen krijgen voor het participeren in de proeftuin. Lijkt mij een legitieme vraag. Is er vanuit het landelijk programma wat afgesproken met het SKJ? Of kunnen we wat ontwikkelen namens alle proeftuinen? Of zijn er al mensen die hier acties op hebben uitgezet....
Ik ben op zoek naar geleerde lessen en/of what works principles als het gaat om het beproeven van de nieuwe werkwijze bij nieuwe casuistiek. Hoe wordt deelname geframed? Hoe wordt omgegeaan met toestemming? Krijgen de deelnemers iets voor hun deelname?