Vraag
Profielfoto van Tosca Hummeling
Profielfoto van Tosca Hummeling Tosca Hummeling 25 mei 2023

Wel of geen scherpe overgang van vrijwillig naar gedwongen kader? Hoe kijken we hier vanuit het Toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming tegenaan?

De RSJ en RVS bevelen aan om een scherpe overgang te maken tussen vrijwillige en gedwongen hulpverlening, zonder vormen er tussenin, zodat het voor ouders duidelijk is waar zij staan. De raden bevelen aan om de term ‘intensieve vrijwillige hulp’ te gebruiken. Dit definiëren zij als volgt: ‘een proces van hulp en zorg verlenen in het vrijwillige kader van de jeugdzorg, waarbij de jeugdprofessional gradueel meer invloed uitoefent, meer verantwoordelijkheid neemt en daarmee steeds intensiever hulp en zorg verleent én tegelijkertijd de vrijwilligheid van de hulp garandeert’. Een RVT strookt niet met het advies van de raden aangezien je hier vanuit het dwangkader samen optrekt met het vrijwillig kader. Hoe kijken we hier vanuit het Toekomstscenario tegenaan?

https://www.raadrvs.nl/documenten/publicaties/2019/11/25/intensieve-vrijwllige-hulp---heldere-grenzen-aan-drang-in-de-jeugdzorg

Beantwoord de vraag van Tosca