Dag Marieke,
Goede vraag! We zien in de proeftuinen dat goede bestuurlijke samenwerking een voorwaarde is voor succes. Essentiële elementen van bestuurlijke samenwerking zijn: bestuurlijk commitment met een heldere gezamenlijke visie; gedragen opdracht gesteund met breed draagvlak om te komen tot een nieuwe werkwijze; steun vanuit het management en bestuur aan de uitvoering en continu leren en reflecteren.
Hoe de samenwerkingsrelatie op bestuurlijk niveau is georganiseerd verschilt per proeftuin (en per regio). Als het gaat om bestuurlijke samenwerking hebben we het over de samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke bestuurders in de regio, én de samenwerking tussen de (portefeuillehouder namens) de gemeentelijke bestuurders en de betrokken partners bij het toekomstscenario (in ieder geval GI, VT, RvdK, lokale teams, maar het kan ook raadzaam zijn daarnaast andere partners toe te voegen). Heel praktisch zien we dat de bestuurders vanuit gemeenten en partners in proeftuinen met regelmaat samenkomen in een stuurgroep. Daarmee ben je er niet. Van groot belang is het gezamenlijke besef van bestuurders dat de maatschappelijke opgave alleen vanuit een collectieve verantwoordelijkheid kan worden opgelost, en dat meer en meer samen verantwoordelijkheid wordt genomen voor de maatschappelijke opgave. Dat is een proces op zich, dat niet in een structuur te vangen is. Wat daar wel bij helpt is goede procesbegeleiding. Op maat, want per regio verschilt wat werkt, afhankelijk van de samenstelling van de groep bestuurders, de geschiedenis, de dynamiek, de vraagstukken in de regio, etc.
Hieronder vast een aantal lessen uit de proeftuinen, als het gaat om bestuurlijke samenwerking:
• Aanlooptijd is nodig (geweest) om elkaar te leren kennen
• Vertrouwen is de basis om buiten bestaande paden te gaan
• Lerende en evaluatieve opzet
• Flexibiliteit vs. Wettelijke verankering van taken
• Binnen bestaande wet- en regelgeving is te bewegen in de richting van het geschetste toekomstbeeld
• Commitment is essentieel om vervolgstappen te zetten
• Beginnen aan casuïstiek zónder commitment is gedoemd te mislukken
• Verschuiving van 'discussie' naar andere lagen van de organisaties (uiteindelijk in RVT)
In het programma Toekomstscenario is bestuurlijke samenwerking en bestuurlijk commitment als een basisbouwsteen voor werken volgens het Toekomstscenario benoemd. We stimuleren alle regio’s om te investeren in de bestuurlijke samenwerking. De komende periode kijken we hoe we regio’s hier vanuit het programma goed bij kunnen ondersteunen. Als jullie daar suggesties voor hebben, dan horen we dat graag!