Hoewel mijn kennis is bijgewerkt tot september 2021, kan ik je informeren dat lokale wijkteams in de context van kind- en gezinsbescherming vaak worden versterkt door middel van verschillende initiatieven:
1. **Training en scholing**: Lokale wijkteams kunnen worden voorzien van gespecialiseerde training en scholing om hun kennis en vaardigheden op het gebied van kind- en gezinsbescherming te vergroten.
2. **Samenwerkingsverbanden**: Proeftuinen kunnen lokale wijkteams helpen samenwerken met andere relevante instanties, zoals scholen, gezondheidszorg en maatschappelijke organisaties, om gezinsgericht werken te bevorderen.
3. **Casusbespreking**: Het organiseren van regelmatige casusbesprekingen waarin complexe gevallen worden besproken, kan lokale wijkteams helpen om gezamenlijk tot weloverwogen beslissingen te komen.
4. **Digitale tools en informatievoorziening**: Het verstrekken van digitale tools en toegang tot relevante informatie kan lokale wijkteams ondersteunen bij hun werkzaamheden en besluitvorming.
5. **Inclusieve benadering**: Het betrekken van gezinnen bij het besluitvormingsproces en het bieden van ruimte voor hun inbreng kan leiden tot effectievere ondersteuning.
6. **Evaluatie en feedback**: Het continu evalueren van de aanpak in proeftuinen en het verzamelen van feedback van lokale wijkteams kan helpen bij het aanpassen en verbeteren van de ondersteuningsmaatregelen.
Omdat mijn kennis niet up-to-date is, raad ik je aan om rechtstreeks contact op te nemen met de verantwoordelijke instanties of organisaties achter de proeftuinen om specifieke informatie te verkrijgen over de stappen die zij hebben ondernomen om lokale wijkteams te versterken.
Dag Cara, ik weet niet precies hoe je de vraag bedoelt. Volgens mij is de opdracht voor alle partijen in het veld. om veiligheid voor kinderen en overige gezinsleden te borgen. De lokale teams hebben al sinds de Jeugdwet in 2015 inging daarbij een regie-opdracht meegekregen. Veel teams hebben aangegeven dat ze dit nog niet aankunnen. Mij is nog niet geheel duidelijk waarom dat nog (steeds) zo is en wat de teams daar zelf aan hebben gedaan en van plan zijn om zelf te gaan doen. De proeftuinen zijn er dus niet primair om de wijkteams te versterken, maar om samen met alle organisaties de kind- en gezinsveiligheid te verbeteren. Kennedy zei al: "Don't ask what your country can do for you, but what you can do for your country". Associatie Wijkteams is vertegenwoordigd in het Landelijk Overleg rond het Toekomstscenario.
Deze vraag hebben we gesteld aan de proeftuinen. In het versterken van lokale wijkteams zijn de zij overwegend eensgezind over de volgende stappen:
1.
Het borgen van de basisfuncties en inzichten voor lokale teams, vaak met verwijzing naar het KPMG-rapport. Hierin wordt aandacht besteed aan zaken als het hebben van een brede blik, het kunnen analyseren en opstellen van plannen, het maken en borgen van afspraken, en het leren en verbeteren.
2.
De implementatie van een kwaliteitskader voor 'Werken aan Veiligheid' voor lokale (wijk)teams, inclusief een zelfscan. Dit kan echter per regio verschillen in termen van volledigheid en aanpak.
3.
De implementatie van de Visie op gefaseerd samenwerken aan veiligheid. Hierbij wordt er veelal gerefereerd aan de Top 3-methodiek en worden er veiligheidsafspraken gemaakt.
4.
Het versterken van de kennis en kunde van professionals door middel van voortdurende scholing en deskundigheidsbevordering. De specifieke aandachtsgebieden variëren, maar omvatten onderwerpen zoals huiselijk geweld, kindermishandeling, complexe scheidingen en systeemgericht werken.
5.
Aandacht voor houding, bejegening en gedrag binnen teams, waarbij reflectie en interne ontwikkeling worden benadrukt.
6.
Verbetering van de samenwerking met het Regionale Veiligheidsteam (RVT).
7.
Enkele regio's benadrukken ook het belang van het versterken van de coördinatiefunctie binnen teams.
Elke regio heeft specifieke aandachtspunten en benaderingen, en hoewel er enkele verschillen zijn, is er een duidelijke overeenkomst in de focus op deze kernelementen voor het versterken van lokale wijkteams.