𝗛𝗼𝗲 𝘇𝗶𝗲𝘁 𝗻𝘂...
𝗛𝗼𝗲 𝘇𝗶𝗲𝘁 𝗻𝘂 𝗲𝗲𝗻 𝘄𝗲𝗿𝗸𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗿𝗲𝗴𝗶𝗼𝗻𝗮𝗮𝗹 𝘃𝗲𝗶𝗹𝗶𝗴𝗵𝗲𝗶𝗱𝘀𝘁𝗲𝗮𝗺 𝗲𝗿𝘂𝗶𝘁?
Vincent van Miert, teamleider Expertiseteam Veiligheid Utrecht vertelt hoe dat werkt bij de proeftuin Utrecht.
𝗥𝗲𝗴𝗶𝗼𝗻𝗮𝗮𝗹 𝘃𝗲𝗶𝗹𝗶𝗴𝗵𝗲𝗶𝗱𝘀𝘁𝗲𝗮𝗺 𝗶𝗻 𝗼𝗽𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗶𝗻𝗴
Vanuit het programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming werken 11 regionale proeftuinen aan specifieke uitvoeringsvraagstukken. Eén daarvan is het nieuw op te richten regionaal veiligheidsteam waarin functies van de Gecertificeerde Instellingen, Veilig Thuis en Raad van de Kinderbescherming samenkomen. De proeftuinen experimenteren op verschillende manieren met de nieuwe opdracht van het regionaal veiligheidsteam. Hierbij staat de vraag centraal: Hoe geven we met de werkwijze van het regionaal veiligheidsteam invulling aan de uitgangspunten van het Toekomstscenario: gezinsgericht, rechtsbeschermend & transparant, eenvoudig en lerend?
𝗣𝘂𝘇𝘇𝗲𝗹𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗵𝗲𝘁 𝘄𝗲𝗿𝗸𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀
Zo ook in de proeftuin Utrecht waar gelijkwaardigheid en maximale transparantie kernwaarden zijn voor de hulp aan kinderen en gezinnen. Dit door gezinnen continu mee te nemen in de stappen die worden gezet en hen daar expliciet toestemming voor te vragen. Dit krijgt zijn weerslag in het ontwerp van het werkproces van het regionaal veiligheidsteam. In Utrecht heet dat het EVU: Expertiseteam Veiligheid Utrecht.
Het werkproces van het EVU bestaat uit drie hoofdtaken, drie kernbesluiten en drie juridische regimes. Het werkproces is in onderstaande visualisatie weergegeven. Zoals de visualisatie laat zien is het ontwerp van het werkproces nog volop in ontwikkeling en puzzelt men op de optimale werkwijze van het EVU. Op basis van praktijkervaringen en in dialoog met anderen wordt het werkproces aangescherpt en aangevuld.
𝗟𝗲𝗲𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗼𝗹𝗹𝗲𝗱𝗶𝗴𝗲 𝗮𝗿𝘁𝗶𝗸𝗲𝗹 𝗼𝗽 https://www.voordejeugdenhetgezin.nl/actueel/weblog/2023/09/thema-functionaliteiten-regionaal-veiligheidsteam