Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming is een gezamenlijk programma van de ministeries van J&V en VWS en VNG, waarin nauw samengewerkt wordt met de partners in het veld om de kind- en gezinsbescherming effectiever en slimmer te organiseren.
Het Toekomstscenario beoogt een nieuwe manier van denken en werken, waarin gezinsgericht en in samenhang met alle betrokkenen wordt ingezet op eerdere en passende hulp aan alle leden in een gezin. In elf proeftuinen beproeven we deze gezinsgerichte aanpak:
- Een gezin heeft een vast contactpersoon in de wijk, met wie de gezinsleden een band opbouwen.
- De gezinsleden hoeven hun verhaal maar één keer te vertellen en zien telkens het vertrouwde gezicht terug.
- Als het nodig is, werkt hun vaste contactpersoon samen met een vast contactpersoon uit een team van experts en hulpverleners.
- Dat team kijkt naar onderliggende oorzaken en organiseert hulp op maat voor alle gezinsleden.
- Zij houden elkaar goed op de hoogte en delen de informatie, ook met de gezinsleden.
- Voor het gezin is er een duo van de vaste contactpersoon uit de wijk en de vaste contactpersoon uit het team experts het aanspreekpunt.
Zo zoeken hulpverleners samen met het gezin gericht naar oplossingen. Er is eerder en beter passende hulp en bescherming.

Het Toekomstscenario in een notendop
Het Toekomstscenario in een notendop
In deze animatie leggen we kort uit waar het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming voor staat: eerder passende hulp aan álle leden in een huishouden waar problemen zijn – voor iedereen, van 0 tot 100 jaar en in elke denkbare gezinssamenstelling.

Onze documentaire: DICHTERBIJ
Wat betekent het werken volgens het Toekomstscenario voor gezinnen en professionals? Daarover gaat de film ‘DICHTERBIJ, perspectief op een effectieve kind- en gezinsbescherming’. We zien Bas Adriaans, als zichzelf: professional in een proeftuin. Samen met een jongen uit een gezin dat hij begeleidt, gaat hij in gesprek over de nieuwe werkwijze.

Onze podcasts
Het Toekomstscenario laat graag mensen aan het woord uit het veld van de kind- en gezinsbescherming, zoals onze kwartiermaker Willemijn Helmich, jeugdpsychiater Floortje Schepers, hoogleraar sociaal beleid Jan-Kees
Helderman, professionals Carry en Barend en vele anderen.